Home
Woning AC
  • Bouwen van een vrijstaande eengezinswoning (passiefwoning)

  • Bouwen van een vrijstaande eengezinswoning (passiefwoning)

  • Bouwen van een vrijstaande eengezinswoning (passiefwoning)

  • Bouwen van een vrijstaande eengezinswoning (passiefwoning)

  • Bouwen van een vrijstaande eengezinswoning (passiefwoning)

Situering: Lubbeek, Slabbaertstraat

Architect: a33 en Gert Camerlinck

Uitvoering: 2011

Uitganspunten

Het bouwperceel is gelegen in een verkeersluwe straat met open bebouwing van diverse pluimage. Typerend zijn verder de helling van het terrein en het uitzicht op een bos achteraan.
De opdrachtgevers kozen vanaf het begin resoluut voor een woning volgens de passiefhuisprincipes.

Concept, volume, architectuur

Energievriendelijk bouwen betekent in eerste instantie compact bouwen. De basisvorm van de woning vertrekt van een vierkant grondplan waarin enkel op het gelijkvloers een uitsnijding is gemaakt voor een deel van de carport. Een traditionele beëindiging van het volume met een zadeldak werd hier enigszins herdacht. De noklijn van de woning is immers zò gedraaid dat het grootste dakvlak naar het zuiden gericht is (optimale oriëntatie ifv. latere zonnepanelen of photovoltaïsche cellen). Dat levert ook een dynamischer gevelbeeld op.
Het volume is uitgewerkt in een baksteenarchitectuur met pannendak en een, qua volume en materiaal, afleesbare carportconstructie die aan de achterzijde van de woning overgaat in een overdekte ruimte bij het terras.
De nulpas (inkomniveau) is, zoals de stedenbouwkundige voorwaarden eisten, boven straatniveau gelegd; de inkom is dan bereikbaar via een loopvlak. Anderzijds wordt maximaal rekening gehouden met de natuurlijke, lichte helling van het terrein en worden reliëfwijzigingen tot een minimum beperkt. Binnenin resulteert dat alles in een splitlevelwoning.
De gevelopeningen zijn at random geplaatst, hun grootte in functie van de achterliggende ruimtes, mogelijke zonnewinsten en minimale warmteverliezen.
De binnenruimtes worden geordend door een technische centrale kern, uitgewerkt als één doorlopende kastenwand over verschillende niveaus; daarin bevinden zich o.a. keukenkasten, toiletten, berging, enz.

Passiefhuis

De woning is opgetrokken als houtskeletbouw met parement van gelijmd metselwerk. Er wordt voldaan aan de passiefhuis standaard o.m. door
- een E-peil van 31;
- een K-peil van 15;
- een netto energiebehoefte voor verwarming en koeling van 13,93 kWh/m2;
- het tegengaan van oververhitting op het zuidwesten door screens (zonnewering).